Parlamentul României

Camera Deputaţilor 

  Grupul Parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor

Lilian Scripnic (AUR): Românii care au contractat credite ipotecare riscă, sub presiunea creșterii dobânzilor, să își piardă locuințele. Se impune plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare.

Banca Națională a României (BNR) a majorat săptămâna trecută dobânda-cheie la 2,5% pe an, de la 2%, începând cu data de 10 februarie. În octombrie 2021, dobânda cheie era 1,25%. Dublarea sa în doar câteva luni se traduce prin faptul că BNR a pierdut total controlul asupra valului inflaționist. Unii analiști estimează că până la finalul anului, dobânda-cheie va ajunge la 4%.

Mărirea de către BNR a dobânzii-cheie va avea un impact devastator asupra românilor care au luat credite în lei și înseamnă, concret, creșterea ratelor, în condițiile în care ROBOR se îndreaptă spre cel mai mare nivel al ultimilor 3 ani.

De exemplu, un român care are un credit ipotecar, prin programul Prima Casă, de 350.000 de lei pe 30 de ani, plătea până acum o rată de 1.293 de lei. Ultima majorare cu 0,5% duce rata lunară la 1,383 lei, un plus de 90 de lei. Dacă, până la finalul anului, dobânda-cheie va ajunge la 4%, rata lunară va ajunge la 1.670 lei.

Împovărați de creșterea prețurilor la gaze naturale, energie electrică, benzină și, pe cale de consecință, la toate bunurile de larg consum, românii care au contractat credite ipotecare riscă, sub presiunea creșterii dobânzilor, să își piardă locuințele.

Pentru a împiedica acest lucru de neacceptat și pentru a-i proteja pe românii muncitori, care fac eforturi inimaginabile pentru a-și plăti ratele la timp astfel încât familiile lor să aibă un acoperiș deasupra capului, se impune să luăm în discuție cât mai urgent plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare.

În fața valului inflaționist care mătură tot din calea lui, statul român are datoria să intervină în situații extreme, cum e cea în care ne găsim, prin măsuri protecționiste pentru a-i apăra pe românii de expropriere și de sărăcie severă.

Data

15.02.2022

Deputat AUR Lilian Scripnic

Circumscripția electorală nr. 18 Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *